Το να αλλάζουμε το χαμόγελό μας για να νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας ή για να αρέσουμε στους άλλους, είναι κοινωνικά αποδεκτό σήμερα. Η τρέχουσα τάση είναι να επιλέξουμε τη λιγότερο επεμβατική οδοντιατρική θεραπεία, να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους και, αν είναι δυνατόν, να διατηρήσουμε το φυσικό μας χαμόγελο. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί η λεύκανση δοντιών έχει γίνει τόσο δημοφιλής. Η θεραπεία προσφέρει ένα πιο ελκυστικό χαμόγελο με ελάχιστους κινδύνους και συμβάλλει στην υψηλότερη αυτοεκτίμηση.
Η λεύκανση δοντιών είναι μια κοινή οδοντιατρική θεραπεία. Παρά το γεγονός ότι ονομάζεται λεύκανση, το λευκαντικό δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οι συνιστώμενοι λευκαντικοί παράγοντες συνήθως περιέχουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και είναι ασφαλείς στη χρήση εάν τηρούνται οι τρέχουσες οδηγίες. Μάθετε περισσότερα για το γιατί αλλάζουν χρώμα τα δόντια, τις πιο συνηθισμένες μεθόδους λεύκανσης και τις παρενέργειες της λεύκανσης δοντιών.
Αποχρωματισμός των δοντιών
Ο αποχρωματισμός των δοντιών είναι μια φυσική διαδικασία που εμφανίζεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ο εξωτερικός αποχρωματισμός επηρεάζει το εξωτερικό του δοντιού και ο εσωτερικός αποχρωματισμός προέρχεται από το εσωτερικό. Το κάπνισμα, ο καφές και το τσάι μπορούν να προκαλέσουν εξωτερικό αποχρωματισμό. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με καλές συνήθειες στοματικής υγιεινής, αλλά καλύτερα να αφαιρεθούν από έναν οδοντίατρο, χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα και πάστα στίλβωσης. Ο εσωτερικός αποχρωματισμός είναι συνήθως ένας συνδυασμός της φυσικής πάχυνσης της οδοντίνης (η εσωτερική δομή των δοντιών) η οποία είναι κίτρινη στο χρώμα και της αραίωσης του σμάλτου μέσω της κανονικής φθοράς.
Μέθοδοι λεύκανσης
Πολλά προϊόντα διαφημίζουν πιο λευκά δόντια. Λευκαντική οδοντόκρεμα, στοματικά διαλύματα και ταινίες λεύκανσης είναι μερικά από αυτά. Πολλά από αυτά περιέχουν χαμηλή συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου και μελέτες δείχνουν ότι παρόλο που αυτά τα προϊόντα έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα λεύκανσης, μερικές φορές μπορεί να είναι αποτελεσματικά στον εξωτερικό αποχρωματισμό. Να είστε προσεκτικοί με τις οδοντόκρεμες λεύκανσης που περιέχουν λειαντικά συστατικά, καθώς μπορεί να βλάψουν μόνιμα το σμάλτο.
Στην οδοντιατρική πρακτική, η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι η λεύκανση στο σπίτι. Λαμβάνονται αποτυπώματα από τα δόντια σας και κατασκευάζονται ατομικά δισκάρια. Μετά από αυτό, εφαρμόζεται το τζελ λεύκανσης στα δισκάρια. Τα φοράτε είτε τη μέρα είτε τη νύχτα για 2-6 εβδομάδες. Υπάρχει επίσης λεύκανση που πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο σε μία ή περισσότερες συνεδρίες. Η τρίτη τεχνική, η μη ζωτικής σημασίας λεύκανση, χρησιμοποιείται σε δόντια με κανάλια ρίζας. Αυτές οι τρεις θεραπείες χρησιμοποιούν ως βάση το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Ο οδοντίατρος αποφασίζει ποια θεραπεία είναι κατάλληλη ανάλογα με τις ατομικές προτιμήσεις και λαμβάνοντας υπόψη το λόγο αποχρωματισμού των δοντιών.
Συχνές παρενέργειες της λεύκανσης
Μια υψηλή συγκέντρωση υπεροξειδίου του υδρογόνου δεν δίνει καλύτερο αποτέλεσμα. Μπορεί να μειώσει το χρόνο θεραπείας, αλλά έχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο παρενεργειών. Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η ευαισθησία των δοντιών ή των ούλων, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία λεύκανσης. Ούλα που πονάνε συνήθως προκαλούνται από κακή τοποθέτηση δισκαρίων ή διαρροή λευκαντικού τζελ. Αυτές οι παρενέργειες τείνουν να υποχωρούν μετά τη θεραπεία, αλλά μια οδοντόκρεμα για ευαίσθητα δόντια μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία για να ελαχιστοποιηθεί η ευαισθησία των δοντιών.
Αποτέλεσμα θεραπείας
Λάβετε υπόψη ότι η θεραπεία λεύκανσης δεν αλλάζει το χρώμα των σφραγισμάτων και των στεφάνων. Αυτά πρέπει να εντοπιστούν πριν από τη θεραπεία, προκειμένου να αποφευχθούν διαφορετικά χρώματα δοντιών και άσκοπη αντικατάσταση. Το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι ατομικό και εξαρτάται από την προέλευση και τη σοβαρότητα του αποχρωματισμού. Η λεύκανση δεν είναι μόνιμη θεραπεία και ο χρόνος που διαρκεί είναι επίσης διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο, αλλά δύο χρόνια είναι μια δίκαιη προσδοκία μετά από μια ολοκληρωμένη θεραπεία λεύκανσης στο σπίτι.
Πάντα συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο πριν ξεκινήσετε μια λεύκανση δοντιών, ανεξάρτητα από τη μέθοδο. Πρέπει να είστε υγιείς και απαλλαγμένοι από τερηδόνα (κοιλότητες) και περιοδοντική νόσο (ασθένεια των ούλων). Η θεραπεία λεύκανσης δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.
Ένα πιο λευκό χαμόγελο μπορεί να έχει θετική επίδραση σε κοινωνικό επίπεδο και από την άποψη της στοματικής υγείας. Μπορεί να έχετε αυξημένη αυτοπεποίθηση και μια τάση να διατηρείτε τις ρουτίνες στοματικής υγιεινής σας μετά από μια θεραπεία λεύκανσης. Ωστόσο, όλες οι οδοντιατρικές θεραπείες έχουν κινδύνους και η λεύκανση δεν είναι για όλους. Θυμηθείτε ότι η βάση της στοματικής υγείας είναι μια καλή ρουτίνα στοματικής υγιεινής και ότι ένα υγιές χαμόγελο δεν μετριέται από το χρώμα των δοντιών σας.